2022 november 29. kedd, Taksony napja van


FŐOLDAL / IT SZÓTÁR / WiFi

Mi az a WiFi?

A wireless fidelity angol kifejezés rövidítése, mely vezeték nélküli Ethernet hálózati kapcsolatot jelent.
Tulajdonképpen a vezeték nélküli internetelérést jelenti. A szó a Wireless Fidelity szavak rövidítéséből ered, ez a különböző vezeték nélküli technológiákat fedi le. Ide tartozik a 802.11a, 802.11b, 802.11g szabvány. A szabványért a Wi-Fi Alliance felel.
A Wi-Fi (WiFi, Wifi vagy wifi), az IEEE által kifejlesztett vezeték nélküli mikrohullámú kommunikációt (WLAN) megvalósító, széleskörűen elterjedt szabvány (IEEE 802.11) népszerű neve.
A Wi-Fi vagy más nevén WLAN a gyakorlatban nem más, mint egy meglévő vonalas internetkapcsolat vezetéknélküli megosztása. Ha még inkább gyakorlatiasak akarunk lenni, akkor azt is mondhatjuk, hogy Wi-Fi internetről akkor beszélhetünk, ha a falból jövő internetkábelt nem egyből a számítógépünkbe dugjuk, hanem egy úgynevezett "Wi-Fi routerbe ", amely innentől - hatótávolságtól függően - 200-500 méter hatósugárban rádiós úton megosztja az internetkapcsolatot. A Wi-Fi képes laptopok, PDA-k, mobiltelefonok Wi-Fi kereséskor ezen routereknek (gyakorlatilag elosztók) jeleit látják, mindegyik router hálózata - ezeket hívják hotspotoknak - egy-egy névvel van ellátva (pl.: Linksys, ezt látjuk, amikor rákeresünk a hálózatra), majd ezekre rácsatlakozva tudunk internetezni valaki, vagy valamely szolgáltató hálózatán.

Blasius Info - IT Szótár/WiFi/WiFi hálózat. - oldalak - pendrive - banner - html - Wifi - készítés - szerkesztés - weboldal - honlap - weblap

Itthon egyre több a nyilvános, jelszó nélküli Wi-Fi hálózat, melyekre rácsatlakozva ingyen tudunk internetezni az erre képes eszközök segítségével. Ezen hálózatok hátránya, hogy egyrészt a sebességük függ, hogy éppen a router milyen internetkapcsolatra van kötve, másrészt pedig biztonsági okokból sem szerencsés ilyen hálózatokon sokáig tartózkodni, lévén, hogy a hozzáértők számára hozzáférhető az általunk letöltött, közvetített adat. A hivatalos Wi-Fi szolgáltatók, mint a Wiera, vagy a T-Mobile, napi, heti, vagy havidíjért, vagy óránkénti voucherek hitelkártyás, vagy személyes (T-Pont, T-Mobile üzletek) megvásárlásáért cserébe biztosítanak biztonságos Wi-Fi elérést a saját hálózatukon, hotspotjaikon, melyek előnye, hogy egy ilyen hozzáféréssel, legyünk Magyarországon, vagy Londonban, a világban bárhol rácsatlakozhatunk ezen szolgáltatók hotspotjaira.

Mi az a WLAN / WiFi?

A WLAN az angol Wireless Local Area Network szó rövidítése, melynek jelentése vezeték nélküli helyi hálózat, amit leginkább a "vezeték nélküli hálózat", WiFi és a WLAN névvel illetnek. A WLAN működése hasonló a LAN hálózatokéhoz, csak a jelek más közegben terjednek. Míg a LAN vezetéket használ (hálózati kábel), addig WLAN a levegőben továbbítja az információt.
Azért előnyös a WiFi, mert teljes szabadságot, és így mobilitást biztosít. Nem leszünk helyhez kötve számítógépünkkel, így Internetezhetünk a folyosóról, az irodánkból, de akár még az udvarról is. Nem kell bajlódnunk a sok kábellel, és azért aggódnunk, hogy lesz-e hálózati kábel a közelben!
Az alábbi sorokban inkább gyakorlati példákkal próbálunk szolgálni, így nem kívánunk belemenni a technikai részletekbe. Nem ugorhatjuk át viszont a WiFi szó eredetét és jelentését. Bizonyára sokak elott ismeretes a Hi-Fi kifejezés, ennek mintájára született meg a "Wi-Fi", mely a minoségi vezetéknélküli szolgáltatás védjegye lett. Gyakorlatban ez mit jelent? Ha valaki a Ferihegy 2B termináljának érkezési oldalán ül, és vár egy repülőgépre, ami természetesen késik. Ülhetne bambán bámulva maga elé számolgatva a másodperceket; de ehelyett hasznosan is töltheti az időt. Úgy is mondhatnánk, időt spórol meg magának. Ezt az adott esetben a WiFi jelenti. Mégpedig ingyenesen.
Remélhetőleg nem csak rászoktatás a célja, de egyelőre ingyenesen lehet a WiFi-t sok helyen használni, így például a példában felhozott, Ferihegyen is. A dolog egyszerű és hatékony. Talán éppen ezért terjedt el futótűz módjára, bár ez a tűz nem pusztít, hanem teremt. Az országszerte elérhető WiFi-s helyeket, más nevükön a HotSpot-oknak szokták említeni. Ezeken a helyeken lehet ingyenesen, vagy fizetség ellenében, de saját gépünkről internetezni, ha a készülékünk ismeri ezt a szabványt, melyet néhol WLAN képességként emlegetnek.

Blasius Info - IT Szótár/WiFi/A WiFi nyújtotta szabadság. - weblap - szerkesztés - Wifi - pendrive - honlap - weboldal - készítés - html - oldalak - banner

Természetesen az otthonunkban is lehet WiFi-nk, ha nem akarunk a gép elott kuksolni, hanem ha úgy tetszik, akár a hálóból, az ágyon fekve is dolgozhassunk. Megoldás lehet azokban az otthonokban, családoknál is, ahol az internet végpontot hárman akarják egyszerre használni... Természetesen oda is kerül egy WiFi-s router (elosztó). Így hívják azt a kis dobozkát, ami szétküldi egy bizonyos távolságon belül a "jelet", például az internet-hozzáférést. Ezt aztán ha titkosítás nélküliként állítjuk be mindenki, ha pedig titkosítjuk, akkor csak azok tudják használni, akiknek a kódot megadjuk, azaz akik jogosultak. Nem bonyolult a dolog.

Blasius Info - IT Szótár/WiFi/Online WiFi felhasználók. - honlap - szerkesztés - készítés - weblap - Wifi - banner - oldalak - weboldal - html - pendrive

Az elmúlt években egy pár routerrel volt már dolgunk, és annyit meg kellett, hogy állapítsunk, hogy ezek a kis dobozok is fejlődnek. Egyre olcsóbban egyre több szolgáltatást - mégpedig mindenki által megérthető és kezelhető formában - nyújtanak. Szóval ha laptopot, PDA-t, telefont, vagy más informatikai készüléket vásárolunk, nem baj, ha van benne WiFi.

Blasius Info - IT Szótár/WiFi/Egy olcsó és egy kevésbé olcsó WiFi router. - honlap - oldalak - készítés - weblap - html - banner - Wifi - weboldal - szerkesztés - pendrive
Egy olcsó és egy kevésbé olcsó WiFi router

Blasius Info - IT Szótár/WiFi/WiFi-s Skype telefon. - szerkesztés - pendrive - weblap - Wifi - készítés - honlap - html - weboldal - banner - oldalak
WiFi-s Skype telefon

Miért jó a Wifi

Manapság már az a menő, ha valaki annyira mobil, hogy bárhol utoléri az internetet. Még akkor is ha semmi szüksége sincsen rá... Viszont ha már van az embernek egy notebook-ja, pda-ja, psp-je, vagy akármi más mobil alkalmatossága, legalább kihasználhatja, hogy könnyen magával viheti. Erre találták ki az okosok a WiFi-t (WLAN-ként is ismerjük). Persze kell hozzá az internet elérés, de ha jól beállítja, otthon vagy munkahelyen kényelmes szolgáltatást kap, és megfelelő beállítások mellett még biztonságos is lesz. Ezért érdemes a beállítást szakemberrel végeztetni.

A mobilinternet más

A mobilinternet teljesen más, mint a Wi-Fi. A mobilinternet előnye, hogy SIM kártyával működik, így gyakorlatilag a világon minden olyan helyen elérhető, ahol van mobilhálózat. Míg a Wi-Fi egy kis hatótávolságú, lokális megoldás, addig a mobilinternet - legyen az GPRS, EDGE, 3G, vagy HSDPA - világszinten szabványosított, így bárhol is legyünk - kivéve egyes távol-keleti országok - biztosak lehetünk abban, hogy nem maradunk internetelérés nélkül. Szabadon mozoghatunk, a bázisállomások által lefedett területen folyamatos marad a kapcsolat. A Wi-Fi esetén viszont ha elhagyjuk az a helyet, ahol a hotspot elérhető, akkor megszakad a kapcsolat. A mobilinternet ráadásul már kellően gyors, a szolgáltatók által kiépített hálózattól függően. Itthon a T-Mobile hálózatán már 3,6 Mbps letöltési sebességet érhetünk el, Budapest egyes helyein pedig már ez a sebesség 7,2 Mbps. A mobilinternetet - ha nem is a leggyorsabb HSDPA-t, de a GPRS-t és EDGE-et - ma már a legtöbb mobiltelefon tudja, ugyanígy a tenyérszámítógépek 95%-ában alapból benne van, laptopokkal pedig főként a szolgáltatóknál kapható PCMCIA kártyákkal, vagy - akár asztali számítógépünkkel - külső USB modemekkel tudjuk használni bárhol, bármikor. Ezekbe a külső perifériákba behelyezve a SIM kártyánkat pár másodperc kérdése és rajta vagyunk a világhálón.

Mik a rendszer korlátai?

Mint minden rendszerben, itt is kompromisszumot kell kötni. Egy WiFi hálózat átviteli sebessége nem éri el a vezetékes kapcsolatét (vezetékes 100/1000 Mbps, a WLAN 11/54 Mbps), ám a kutatásoknak és a fejlesztéseknek köszönhetően hamarosan megközelítik a vezetékes hálózatok sebességét (a 802.11n szabványtervezet már 540 Mbit /s maximális sebességet biztosít). Másrészt WLAN hálózatokban egyenlőre nem megoldott a biztonságos és gyors hozzáférési pont váltás, így hozzáférési pont váltáskor néhány másodpercre megszakadhat a kapcsolat. Szerencsére ez nem zavaró, és csak mozgás közben fordulhat elő, és a legtöbb felhasználási területet nem érinti.

Mire van szükség a vezeték nélküli hálózat használatához?

A hálózat használatához szükség van egy olyan eszközre, ami támogatja valamelyik szabványt. A mostani laptopok jelentős részébe már alapvető felszereltségnek számít a vezeték nélküli kártya. Ha nincs beépített kártya akkor is számos eszköz közül válogathatunk. Általában a csatlakozási felületük ( usb, PCI, PCMCIA) vagy a támogatott szabvány, ami megkülönbözteti őket. A szabványok garantálják, hogy az eszközök kompatibilisek egymással.

Hogyan lehet kapcsolódni a vezeték nélküli hálózathoz?

Windows rendszereken két különböző mód adódik a csatlakozásra.

1. A gyártó saját programját használja, ebben az esetben a termékhez kapott használati útmutató tartalmazza az utasításokat.
2. Az SP2 biztonsági csomag feltelepítése után a windows rendszer kezeli a vezetéknélküli hálózati kapcsolatokat. Ha vezetéknélküli hálózat közelében tartózkodik az operációs rendszer ezt jelzi önnek. A kapott utasításokat követve könnyen létrehozható a kapcsolat. A Winettou hálózatánál még a hálózati kapcsolat tulajdonságainál a TCP/IP protokoll ablakban, az ip cím kérést automatikusra kell állítani. Ezek után már használhatja hálózatunkat.

Felhasználási területek

Irodákban, nyilvános helyeken (repülőtér, étterem, hotel, magánházak stb.) megvalósított vezeték nélküli helyi hálózat, aminek segítségével a látogatók saját számítógépükkel kapcsolódhatnak a világhálóra.
Kialakítása a következő módokon történhet:

  • Publikus, nyílt hálózat: bármely wi-fi routerrel kialakítható, az így létrehozott hálózathoz bárki csatlakozhat, mindenféle korlátozás nélkül.
  • Privát hálózat: a hálózat saját felhasználásra lett kialakítva, melyet egy titkos jelszó véd, így ahhoz csak a jelszó ismeretében lehet csatlakozni.
  • Publikus, zárt hálózat: egy speciális szoftver gondoskodik arról, hogy a hálózatot csak egy kód ismeretében, korlátozott ideig lehessen használni. Ezt a formát rendszerint éttermek, kávézók használják, ahol az internet elérés fogyasztáshoz van kötve.
  • Publikus, részlegesen zárt hálózat: átmeneti típus a nyílt, és egyben publikus hálózatok, illetve a privát hálózatok közt. Két főbb típusa különböztethető meg így a hozzáférési pont számára elérhető sávszélesség bizonyos, akár igen elenyésző hányadának nyílt, és publikussá tett formája, illetve egy szélesebb kör számára elérhető, publikus, azonban zárt hálózat ismeretes. Céljuk, hogy az internet kapcsolatot ingyenesen használók ne élhessenek vissza, és aránytalanul leterhelhessék az adott wi-fi-pontot üzemeltető hálózatát annak terhére. Jelenleg az első, a privát hálózatok és a nyílt hozzáférésű, publikus hálózatok kivitelezése igen körülményes egyszerű felhasználók számára, míg utóbbi hálózatok nem hozzáférhetők mindenki számára, minthogy azokat csak a jelszót ismerő személy, vagy személyek csoportja képes elérni. Ilyen megoldás a Skype, illetve a Google érdekeltségi körébe tartozó FON által kínált olyan wi-fi routerek, melyek az ilyen termékkel rendelkezők számára egymás között elérhetővé teszik az ilyen routereken keresztül megosztott wi-fi hálózatok bizonyos részét, amit egy felhasználói névvel, illetve jelszóval rendelkező - szintén e közösség tagságával bíró személyek - csatlakozhatnak a világ számos különböző pontján elérhető ilyen típusú hálózatok összeséhez. Ezek sávszélességét a tulajdonos határozza meg, egy a közösség tagjai számára részlegesen megosztott 1,5 Mb/s sávszélességű internet kapcsolat 10%-a elegendő, hogy valósidejű, kétoldalú hanghívást bonyolítsunk különböző VoIP-klienseken (Voice Over Internet Protocol) keresztül, mint amilyen a Skype, vagy a Windows Live Messenger.
  • Kereskedelmi HotSpot szolgáltatás: a vezeték nélküli hálózat csak díjfizetés ellenében, korlátozott ideig használható.

Érdekesség

A Wi-Fi-vel elért eddigi legnagyobb hatótávolság 97 km, melyet a router kommunikációs szabályainak átprogramozásával értek el, 6,5 Mbps adatátviteli sebesség mellett. Ezen távolság felett már negatívan befolyásolja a Föld görbülete az adatátvitelt.
Pár szó a Wi-Fi technológiáról. A Wi-Fi tulajdonképpen egy márkanév, melyet a WECA (Wireless Ethernet Compatibility Assocation) jegyzett be. Korábban IEEE 802.11b-nek nevezték, ami a vezeték nélküli eszközök szabványa. Az új márkanév könnyebben megjegyezhető, és szabvány lévén azt eredményezi, hogy minden wi-fi szabványú eszköz kompatíbilis egymással. A Wi-Fi eszközök rádiós adatátviteli módon kommunikálnak egymással. Ez az adatátvitel a 2400 Mhz (2,4 Ghz) frekvencia tartományban működik.
Az ezen eszközök által elérhető sebesség 11 Mbps vagy 54 Mbps vagy akár már 108Mbps is lehet a legújabb eszközökkel. A tényleges sebesség természetesen nagymértékben függ a környezeti hatásoktól, a vételt befolyásoló körülményektől. A vezeték nélküli kapcsolatokat kétféleképpen lehet megvalósítani.
Ad-hoc típusú renszer: a hálózatban jelen lévő számítógépek közvetlenül egymással kommunikálnak. Ez főleg kis számítógép létszám esetén előnyös; - Struktúrált rendszer: a kommunikáció egy központi egységen, ún. Acces Point-on keresztül történik. Az ilyen rendszerre már nagyon sok (akár több száz) gép is kapcsolódhat.
A Wi-Fi hálózatok legnagyobb előnye - a gyorsaság mellett - a nevükben rejlik: vezeték nélküliek. Kábelezés, helyhez kötöttség nélkül bárhol a hálózaton belül rákapcsolódhatunk a rendszerre. Egy vezeték nélküli hálózat működtetéséhez egy Wi-Fi központi egységre ( router ) és számítógépenként egy-egy Wi-Fi hálózati kártyára (PCMCI, PCI vagy wireless Bridge csatolófelületű lehet) van szükség. A rendszer konfigurálása szoftveres úton történik, melyet távolról is el lehet végezni a legtöbb esetben.

Mi az Access Point?

Az az eszköz, amelyen keresztül a vezetéknélküli hálózati elemek egymással kommunikálnak. Az Access Point szolgálja ki a kliensek kéréseit, intézi a hálózati feladatokat és kommunikációt.

Mi a Hotspot?

Olyan hely, ahol wifi elérést biztosítanak (általában 802.11b-t). Működhet egyaránt nyílt és zárt térben.

Vezetéknélküli hálózatok titkosítási szabványai

Wired Equivalent Privacy
A WEP (magyarul kb. Kábellel Egyenértékű Titkosság) volt az első ilyen jellegű szabvány. Létezik 64, 128, 256 és 512 bites változata is. Legelterjedtebb a 64 és a 128 bites WEP. Nagyon sok oldal tanúsít arról, hogy még jól beállított eszközök használata mellett is a titkosításhoz használt kulcs hamar (4-5 perc) visszanyerhető. A WEP titkosítás ugyan védelmet nyújthat az alkalmi próbálkozók ellen, de hamis biztonságérzetet ad, hiszen ingyenes, bárki számára hozzáférhető eszközökkel - mint például az aircrack-ng programcsomag - megfelelő jelerősség esetén nagyon egyszerűen visszafejthető a WEP kulcs. 64 bites kulcsot 25.000, 128 bites kulcsot 100.000 csomaggal már nagy valószínűséggel lehet törni (A PTW eljárás segítségével, ami az aircrack része). A titkosított csomagok lehallgatása után az aircrack-ng másodpercek alatt megtalálja a használt kulcsot. A szükséges csomagok akkor is kikényszeríthetőek, ha senki se kapcsolódik a hálózatra vezeték nélkül! Ha eszközünk támogatja a WPA-t, akkor inkább használjuk azt, mert a WEP nyilvánvalóan gyengébb biztonságot nyújt a WPA-hoz képest. Ha a WPA-t nem támogatja eszközünk, akkor lehetőleg minden nap cseréljünk WEP kulcsot, de legalábbis olyan gyakran, ahogy csak tehetjük. Ezek mellett általánosan ajánlott a hálózati kártyák fizikai címét (MAC) szűrni.

Wi-Fi Protected Access
A WPA (magyarul kb. Wi-Fi Védett Hozzáférés) egy 2003 óta létező titkosítási szabvány, ma már szinte minden eszköz támogatja - erősen ajánlott használni a WEP helyett! A WPA a TKIP-t (egy RC4 alapú titkosító algoritmus) használja az adatok titkosítására. A TKIP fő előnye, hogy a beállított idő, vagy forgalmazott adatmennyiség után új kulcsot generál. Meg kell jegyezni, hogy igazi biztonságot a WPA is csak akkor nyújt, ha kellően hosszú és összetett jelszót használunk, amivel elkerülhetjük a brute force-támadásokat, illetve a szótár alapú támadásokat.

IEEE 802.11i-2004
Az IEEE 802.11i-2004 vagy Wi-Fi Protected Access 2, WPA2 (magyarul kb. Wi-Fi Védett Hozzáférés 2. generációja) egy manapság egyre jobban terjedő titkosítási forma biztonságos, de sajnos még kicsi a támogatottsága, illetve egyelőre kompatibilitási problémák is vannak vele.

Legelterjedtebb szabványok

IEEE szabvány Megjelenés ideje Működési frekvencia (GHz) Sebesség (jellemző) ( Mbit /s) Sebesség (maximális) ( Mbit /s) Hatótávolság beltéren (méter) Hatótávolság kültéren (méter)
Eredeti 802.11 1997 2,4 0,9 2 ~20 ~100
802.11a 1999 5 23 54 ~35 ~120
802.11b 1999 2,4 4,3 11 ~38 ~140
802.11g 2003 2,4 19 54 ~38 ~140
802.11n 2009 2,4/5 74 600 ~70 ~250
802.11y 2008 volt 3,7 23 54 ~50 ~5000

  • 802.11a: 5 GHz-es frekvenciasávban működő eszközök; előnye a nagy távolság és sávszélesség, viszont jellemzően csak pont-pont kapcsolatra használják és az ehhez használható eszközök általában drágábbak. Különösen fontos az optikai rálátás a két pont között.
  • 802.11b: 2,4 GHz-es tartományban működő eszközök; hatótávolsága a terepviszonyoktól függően széles skálán mozoghat, lényegesen kisebb, mint a 802.11a, pont-multipont kapcsolatoknál 1 km-es sugarú körön belülre szokták tervezni. Átviteli sebessége max. 11 Mbit /s
  • 802.11g: 2,4 GHz-en működő eszközök, a 802.11b-vel sok tekintetben megegyezik, a routerek nagy része mindkettőt támogatja. Előnye, hogy nagyobb sávszélességet képes átvinni, hátránya pedig, hogy a távolság növekedésével lényegesen romlik a hatásfoka és érzékenyebb az interferenciára. Átviteli sebessége max. 54 Mbit /s.

Káros a rádióhullám az egészségre?

A vezetéknélküli eszközöknél a maximált teljesítmény 100 mWatt, ami jóval elmarad a mobiltelefonok által használt teljesítménytől ami 3-5 Watt között mozog. Tehát körülbelül harminc negyvenszer kisebb sugárzásnak vagyunk kitéve mint egy telefon esetében és általában a távolság is jóval nagyobb.

HSDPA, 3G, EDGE, GPRS

Egy kalap alá vesszük a többi, mobiltelefon-szolgáltatóktól kapott vezetéknélküli adattovábbítási formát. Annak ellenére, hogy köztük lényeges technikai különbségek vannak, mi, felhasználók általában sebességbeli különbségeket észlelünk csak. Ezeket a szavakat is egyre többet halljuk. A fejezetcímben követett sorrend önkényes, a megjelenésük ideje és sebességük pontosan fordított sorrendet indokolna. Készakarva tettük ilyen sorrendbe a protokollokat, mert az ember mindig a legjobbra törekszik, és csak akkor hajlandó kompromisszumokra, ha nem elérhető a legjobb megoldás, esetünkben a HSDPA. Először a mobiltelefonok képességeként jelent meg, általa úgy juthattunk internethez, ha a mobilt használtuk modemként. Ma már laptopok esetében sokkal elegánsabb megoldás az úgynevezett kártyatelefon, melyet PCMCIA-s változatban a szolgáltatónál is megvásárolhatunk, hűségnyilatkozattal, kedvező áron akár.

Blasius Info - IT Szótár/WiFi/PCMCIA HSDPA kártya. - weboldal - html - készítés - weblap - honlap - Wifi - szerkesztés - oldalak - banner - pendrive
PCMCIA HSDPA kártya

Sajnos a cikk megírásakor a magyarországi HSDPA lefedettségről nem nyilatkozhatunk túl nagy lelkesedéssel. Az persze igaz, hogy a szolgáltatók gőzerővel dolgoznak azon, hogy a 3G-vel együtt a HSDPA is minél nagyobb területen elérhető legyen, de egyelőre még nem barangolhatunk kedvünk szerint. Az alapelv, hogy ahol van 3G, ott van HSDPA is, azaz a megyeszékhelyeken, a fővárosban és néhány kiemelt fontosságú területen tudunk szélessávú mobil internetet használni. De minek nekünk szélessávú internet hozzáférés? Azok számára nélkülözhetetlen, akik mindenhol szeretnének internet közelben maradni. Alternatív megoldásként, az otthoni széles sáv mellé is alkalmazható, ha mondjuk vezetékes szolgáltatónk nem megbízható.

Blasius Info - IT Szótár/WiFi/USB HSDPA modem. - készítés - pendrive - weblap - oldalak - honlap - szerkesztés - Wifi - banner - html - weboldal
USB HSDPA modem

Blasius Info - IT Szótár/WiFi/A WiFI nyújtotta szabadság. - készítés - Wifi - weboldal - banner - oldalak - szerkesztés - weblap - pendrive - honlap - html A HSDPA-ra, 3G-re, EDGE-re és a GPRS-re is egyaránt igaz, hogy ha van mobilinternetes csomagunk, a gyorsabb sebességért nem kell külön díjat fizetni a szolgáltatónak. Amíg a hagyományos, azaz a vezetékes szolgáltatóknál a sebességet kell megfizetni, addig a mobilinternet esetében a letöltött adatmennyiséget. Azaz minden mobilinternet elofizeto a készüléke és az adott hálózat képességei függvényében elérheto leggyorsabb sebességgel netezhet, csak a letöltött adatmennyiség szabja azt meg, hogy a hónap végén mennyit fizetünk. Tehát mobil szélessáv esetén azt kell eldöntenünk, mennyi az az adatmennyiség, illetve adatforgalom, amit havonta várhatóan elhasználunk, illetve lebonyolítunk. Ehhez választjuk ki az elofizetett csomagot, és ha a biztosított adatmennyiséget átlépjük, csak az azon felüli mennyiségért kell külön fizetni.
Akik "csak" telefonálni akarnak, azok a 3G-vel olyan vonatkozásban találkoznak leginkább, hogy ahol van 3G, ott tudnak videotelefonálni. A 3G meglétét az arra képes telefonok általában kis ikonnal jelzik ott, ahol a térerot is mutatni szokták. Ugyanígy több telefonnál kijelzésre kerül az EDGE megléte is. A 3G, illetve a videotelefonálás jelentoségét csak akkor foghatjuk fel igazán, ha élnek a környezetünkben például hallássérültek. Számukra már az SMS is nagy segítség volt a kommunikációban, de a videotelefonálás segítségével teljesértékű beszélgetésre lehetnek képesek egymással. Ez például egy nagyon jó dolog! Blasius Info - IT Szótár/WiFi/A WiFI nyújtotta szabadság. - pendrive - banner - honlap - weblap - szerkesztés - weboldal - Wifi - készítés - html - oldalak
Az EDGE már kisebb adatsebességű, azonban sokkal több helyen biztosított a lefedettsége. Ezzel még viszonylag gyorsan internetezhetünk, azonban a Skype hangátvitele már nem lesz garantált, és a videótelefonáslára teljesen alkalmatlan. A GPRS szinte a pincében is fogható szolgáltatás, és csak a kisebb településeken okoz gondot az elérése. Azonban sebessége kifejezetten a betárcsázós modem sebességére emlékeztet. Mindenesetre hasznos szolgáltatás arra az esetre, ha nagyon szükségünk van valamilyen adat azonnali elérésére.

ADSL | Webáruház | Driver | MP3 | Sitemap | WiFi | Pendrive | E-mail | Office | Magunkról | Online | Router | Referenciák | Bit | IT