2023 szeptember. 27. szerda, Adalbert napja van


FŐOLDAL / IT SZÓTÁR / PENDRIVE

Mi az a pendrive?

A pendrive ( USB flash tároló, USB-kulcs, USB flash drive, tollmeghajtó) egy USB csatlakozóval egybeépített flash memória. Tárolási kapacitásuk 64 MB-tól egészen 128 GB-ig terjed, ma már lehet kapni 265GB-os változatot is, azonban még elég borsos ára van. Némelyik képes 10 évig megőrizni az adatokat, és egymillió írás-törlési ciklust is kibír. A modern operációs rendszerekkel szabványos USB mass storage szabványt használja. Önállóan nem képes adatcserére, csak személyi számítógépre vagy a megfelelő csatlakozással ellátott író/olvasó egységre csatlakoztatott állapotban, arról vezérelve. Adatátviteli sebessége USB 2.0 feltételek megléte esetén 6 MB/s, USB 1.0 szabványnál kb. 1 MB/s. Jelenleg 10/20MB/s írási és olvasási sebességű pendrive-ok is léteznek ezek picit drágábbak, viszont ha valakinek fontos a gyors adatátvitel mindenképpen ilyen sebességűt válasszon! Az elektromos csatlakozás védelme érdekében védőkupakkal készül, de létezik védőkupak nélküli és kitolós változat is.

Felépítése

Blasius Info - IT Szótár/Pendrive/A pendrive felépítése. - weboldal - weblap - Wifi - banner - html - szerkesztés - oldalak - pendrive - készítés - honlap A pendrive egy apró nyomtatott áramkört tartalmaz, a ráerősített fémcsatlakozóval, műanyag vagy fémtokba rejtve. Tokozása a felhasználói igényektől függően változatos: van por és cseppálló kivitele, kiemelten ütésálló kivitel is létezik. A csatlakozója a személyi számítógépeken elterjedt "A típusú" USB csatlakozó. Önálló áramforrásuk alapesetben nincs, kivéve, ha egyéb szolgáltatással is rendelkeznek, például adatmennyiség kijelzés vagy MP3 zene lejátszás, diktafon funkció.
Egy általános pendrive belső részei:
1. USB csatlakozó
2. USB vezérlőmodul
3. Ellenőrző pontok
4. Flash chip
5. Kvarc-oszcillátor
6. LED
7. Írásvédelmi kapcsoló
8. Egy második memóriachip helye

Fájlrendszere

A pendrive-ok általánosan FAT vagy FAT32 fájlrendszerrel vannak előformázva, azonban NTFS-sel vagy más fájlrendszerrel is formázhatók. Fontos tudni, ha 4GB-nál nagyobb fájlokat akarunk rámásolni, mindenképpen NTFS-re formázzuk. A merevlemezekhez hasonlóan futtathatók rajta hibajavító, adat helyreállító programok. A töredezettségmentesítés viszont nem lehetséges, mivel a flash memória "random elérésű" tárolással dolgozik, így az adatok sorrendjének nincs jelentősége.

Titkosítás

Ma már lehetőség van arra, hogy fontos, féltve őrzött adatainkat titkosítsuk kedvenc usb tárolónkon is. Sokféle megoldás létezik, az egyik legelterjetteb a szoftveres 128 bites titkosítás. Ez valóban titkosítja a fájlokat, de nem mondanánk túl biztonságosnak, egy jó "jelszó törő" programmal hamar megfejthetik jelszavunkat! Másik kissé drágább, de jóval biztonságosabb megoldás, egy olyan pendrive ami hardveres titkosítást használ, ezen belül 256 bites hardveres AES titkosítást tud. Itt általában magunk tudjuk előre megadni, hogy az adathordozó mekkora része legyen alapból titkos, ha valaki próbálkozna a feltöréssel a 10. próba után automatikusan formázza saját magát, így biztosan nem kerül illetéktelen kezébe fontos információ!

Története

Blasius Info - IT Szótár/Pendrive/Pendrive. - szerkesztés - honlap - oldalak - készítés - banner - pendrive - Wifi - html - weblap - weboldal A pendrive kifejlesztésének elsőségét több cég is magának igényli. A Trek nevű cég kezdte először forgalmazni a 2000-es év elején, viszont az ő szabadalmuk nem írja le pontosan ezt az eszközt, inkább egy szélesebb adattároló családdal foglalkozik.
Az izraeli M-Systems cég 1999. október 12-én regisztrált egy honlapot, mellyel a pendrive-megoldásuk reklámozását célozták. Termékük 2001-ben IDEA díjat nyert. Az IBM foglalkozott termékük terjesztésével, de csak 2000. december 15-től lehetett vásárolni tőlük.

Milyen elönyökkel jár a pendrive használata a CD-vel vagy DVD-vel szemben?

Az USB portok sokkal elterjedtebbek a CD és kiváltképp a DVD iróknál, így az USB kulcs több számítógépen lesz működőképes, mint a CD vagy DVD. Emellett a számítógépről a pendrive-ra való feltöltés folyamata sokkal gyorsabb és egyszerűbb, mint a fentebb említetteké.
Továbbá az USB meghajtó hordozható merevlemezként viselkedik, így annyiszor tölthet fel, vagy törölhet le fájlokat, ahányszor akar. A CD-nél és DVD-nél csak egyszer tölthet fel fájlokat, és az írás után a feltöltött adatok nem törölhetőek.

A Pendrive világa

Mostanában gyakori téma az USB Pen Drive, amely rohamosan fejlődik az utóbbi időben.
A manapság kapható gépek legősibb technológiával rendelkező egysége a 3,5"-os floppymeghajtó, amelynek sem sebessége, sem pedig tárolókapacitása nem kielégítő, ráadásul a megbízhatósága sem valami nagy. Létezik olyan PC gyártó, aki "nem"-et mondott a kisfloppy-ra, és gépeihez inkább Pen Drive-ot ad, a 3,5"-os meghajtót pedig kihagyja konfigurációiból. Sok floppyhívő azt mondta, hogy a Pen Drive nem fogja leváltani a hajlékonylemezes meghajtókat, mert nem lehet róla bootolni redszer összeomláskor. Nos, ez nem igaz. A Pen Drive fel van készítve a bootolásra, csak az alaplapok biosa nem támogatja ezt, de valószínűleg az új alaplapok biosából ezt sem fogják kifelejteni a közeljövőben.
Sajnos be kell vallanunk, hogy a "kisfloppy" ideje lassan lejár, helyét korszerűbb és összemérhetetlenül megbízhatóbb technológia veszi át. Nincs többé hibás szektor, nem foglal el helyet a házban, és nem kell neki külön tápfeszültség sem, mert az USB port táplálja feszültséggel. Ráadásul Plug n Play eszköz, tehát bármely számítógépben használhatjuk, operációs rendszertől függetlenül, amelynek van USB portja.
Nézzük mi is az a Pen Drive!
A Pen Drive neve onnan ered, hogy külsőre olyan, mint egy toll (mi leginkább egy kihúzófilc-hez hasonlítanánk), azonban a belsejében egy Flash EEPROM lapul, amelynek mérete 32MB - 2GB-ig terjed.

Blasius Info - IT Szótár/Pendrive/A pendrive és a toll. - készítés - pendrive - weblap - banner - html - Wifi - honlap - oldalak - weboldal - szerkesztés
A Pen Drive és a toll

Pen Drive-ból két verzió létezik(1.1 és 2.0), amelyek külsőre megegyeznek.
A különbség az 1.1 és 2.0 között, hogy az 1.1-es Pen Drive az 1.1-es USB csatolófelületet használja, melynek maximális sebessége 12 Mbit /s (1,5 MByte /s). A gyártó maximális írási sebességet csak úgy adja meg, hogy nagyobb mint 450 kbyte, az olvasási sebesség pedig nagyobb mint 750 kbyte másodpercenként, tehát az egység sebessége nagy valószínűséggel nem éri el az 1,5MB/s-ot. A 2.0-ás verzió maximális tárolókapacitása ugyan jóval kisebb, de a sebessége többszöröse az 1.1-nek. A 2.0-ás szabvány (amely lefelé kompatíbilis az 1.1-el) szerint a maximális sebesség 480 Mbit (60 MByte /sec), persze ezt nem éri el a 2.0-ás Pen Drive. A gyártó szerint a legnagyobb írási sebesség 2,5 MByte /sec, míg az olvasási sebesség 7 MByte /sec.

Blasius Info - IT Szótár/Pendrive/USB pendrive. - weblap - Wifi - szerkesztés - pendrive - banner - weboldal - oldalak - készítés - honlap - html
Az USB Pen Drive

A Pen Drive-hoz kapható (vagy alapból jár hozzá) dokkoló, amely arra szolgál, hogy ne kelljen állandóan a gép mögött kotorászni az USB port után, feltéve ha valakinek nincs előlapi USB-je, bár akkor is jobb a dokkoló, mert azt oda tesszük ahova akarjuk, és nem lóg ki a gépház elején, amely egyes esetekbe zavaró lehet, például ha a gépház az asztalon van, a billentyűzet közvetlen közelében. Csatlakoztatása egyszerű. A mellékelt kábelt a dokkolóhoz, majd az USB porthoz csatlakoztatjuk, és belehelyezzük a Pen Drive-ot.

Blasius Info - IT Szótár/Pendrive/Dokkoló. - pendrive - Wifi - honlap - szerkesztés - banner - oldalak - html - weboldal - készítés - weblap
A dokkoló

Blasius Info - IT Szótár/Pendrive/Pendrive a dokkolóban. - oldalak - banner - honlap - készítés - pendrive - html - Wifi - weboldal - szerkesztés - weblap
Pen Drive dokkolóban

Adatainkat egy ilyen eszközön sokkal nagyobb biztonságban tárolhatjuk (a legújabb Pen Drive-okon levő adatot jelszóval levédhetjük), mint mágneslemezen, ráadásul a tárolási körülmények sem olyan lényegesek, mint a hajlékonylemezek esetében. A gyártó szerint az adatok 10 évig tárolódnak rajta hibamentesen. A környezet behatásaira sem annyira érzékeny, ugyanis -40°C és +70°C között működőképes, tárolási hőmérséklet -50°C és +80°C között lehetséges. A levegő páratartalmára sem érzékeny különösebben. 5% és 95%-os páratartalom között működőképes, míg tárolásnál ennél tágabbak a határok; 1%-98%.
Hordozhatósága minden igényt kielégít. A csatlakozófelület védve van, és akár a nyakunkba is akaszthatjuk, vagy felfűzhetjük a kulcscsomónkra. Súlya nem haladja meg a 20g-ot (18g).
A Pen Drive egy elég univerzális eszköz, mert nem csak adattárolásra használható, hanem különböző egységeket építenek Pen Drive-ból. Ilyen például a Pen Drive Plus MP3 lejátszó, vagy a Pen Drive Plus SD/MMC kártyaolvasó. Pen Drive Plus MP3: Ez nem más, mint a Pen Drive MP3-as lejátszó, melynek tárolókapacitása 64MB, 128MB vagy 256MB lehet és az 1.1-es USB-t használja, tehát a sebessége eszerint alakul. 2,5mm-es jackdugóval csatlakozik rá a fülhallgató. Beépített Li-ion akkumulátora 6 órát bírja, ami szerintünk egy kicsit kevés, főleg ha azt tekintjük, hogy nincs benne mozgó alkatrész.

Blasius Info - IT Szótár/Pendrive/A Pen Drive Plus MP3. - weblap - honlap - szerkesztés - html - készítés - pendrive - banner - Wifi - weboldal - oldalak
A Pen Drive Plus MP3

Blasius Info - IT Szótár/Pendrive/Pen Drive Plus MP3 használatra készen. - banner - html - weboldal - készítés - weblap - szerkesztés - Wifi - honlap - pendrive - oldalak
Pen Drive Plus MP3 használatra készen

Pen Drive Plus SD/MMC: Ez nem más, mint egy PenDrive és egy kártyaolvasó egybeépítve. 128MB és 256MB memóriával kapható. Sajnos erről az eszközről nem lehet sok információt találni. Flash Memóriakártyát helyezhetünk bele, majd így a géphez csatlakoztatva az adatokat olvashatjuk le arról.

Blasius Info - IT Szótár/Pendrive/A Pen Drive Plus SD/MMC. - szerkesztés - weblap - banner - oldalak - Wifi - pendrive - készítés - honlap - html - weboldal
A Pen Drive Plus SD/MMC

Nos, Pen Drive-ot több gyártó is gyárt. Érdemes az árakat végignézni, bár a nagyobb kapacitásúak ára elég magas az átlag magyar felhasználónak.
Jelen pillanatban a Magyarországon kapható Pen Drive-ok, és azok árai (bruttó árak):
PEN DRIVE 64MB USB1.1 7000FT
PEN DRIVE 128MB USB1.1 9000FT
PEN DRIVE 256MB USB1.1 16000FT
PEN DRIVE 512MB USB1.1 36000FT
PEN DRIVE 128MB USB2.0 14000FT
PEN DRIVE 256MB USB2.0 26000FT
PEN DRIVE 512MB USB2.0 50000FT
Az árak tájékoztató jellegűek!!!
Mint látható, az USB Pen Drive gyors, megbízható, univerzális eszköz. Véleményünk szerint a nagyobb kapacitású (1-2GB) Pen Drive-nak csak USB2.0 csatolófelülettel van értelme. Sajnos az árak kicsit magasak a nagyobb kapacitásúak esetében, és emiatt inkább többen az irható és újraírható CD-k mellett döntenek, amelyek ma már igencsak elterjedtek. Mellesleg nem szabad elfelejteni, hogy a Pen Drive mennyivel megbízhatóbb egy CD-nél. Azonban van még egy nagy előnye a Pen Drive-nak. Ha rendelkezünk notebook-al, akkor lényegesebb adatainkat könnyen elmenthetjük, és biztonságban tudhatjuk, ha éppen úton vagyunk.
A Pen Drive valóban leváltja a kisfloppy-t? Nos véleményünk szerint minden adottsága megvan hozzá, azonban ez a felhasználóktól függ, hogy mennyire konzervatívak, és hogy el tuják-e fogadni az új technológiát, amely lényegesen korszerűbb a floppy-nál.
Reméljük a közeljövőben mi is tesztelhetünk egy ilyen egységet. Ha ez sikerül, akkor tapasztalatainkat feltétlenül megosztjuk majd Önökkel!

Nyerje vissza egyszerűen a pendrive-járól törölt fájlokat!

Ha meggondolatlanul törlünk egy fájlt a számítógépről, még semmi sincs veszve, hiszen a gép szemetes kosarában, a Recycle Binben minden megtalálható, és onnan visszanyerhető. Más a helyzet azonban, ha a pendrive-unkról törlünk meggondolatlanul. Vagy mégsem? Bizony jól meg kell gondolnunk, ha a pendrive-unkat használva adjuk ki a törlés parancsot, hiszen utána már hiába is keressük a likvidált állományt, a kis hordozható eszközön ugyanis nincsen Lomtár, ami még egy darabog őrizné a törölt fájlokat. Egy aprócska, hordozható segédprogram viszont lehetővé teszi, hogy a pendrive-unkon is legyen ilyen biztonsági szemetes, így azután bátran törölhetünk, hiszen bármikor van lehetőség a korrigálásra.
Töltsük le az iBin nevű programot, majd csomagoljuk ki a zip állományt. Ekkor, a licenc tudnivalók és az exe állomány mellé egy hétoldalas angol nyelvű pdf-et is kapunk, amelyben minden le van írva, amire a program használatához szükségünk van. Megijedni azért nem kell, hiszen igazán nincs szükség arra, hogy végigolvassuk ezt a pdf-et, az .exe fájl elindítása után ugyanis már gyerekjáték a program használata.

Blasius Info - IT Szótár/Pendrive/A törölt állomány a pendrive szemetesébe kerül. - honlap - html - weboldal - készítés - weblap - pendrive - Wifi - banner - oldalak - szerkesztés
A törölt állomány a pendrive szemetesébe kerül

Kattintsunk tehát az exe fájlra, majd OK-zzuk le a két, megjelenő ablakot, és már készen is vagyunk. Alul, jobbra a tálcán már meg is jelent egy kis szemetes ikon, ami egyúttal azt is jelenti, hogy ezentúl bátran törölhetünk pendrive-unkról, hiszen ha a kis szemetesre kattintunk, megtaláljuk benne a törölt állományt.

Blasius Info - IT Szótár/Pendrive/A szemetes számos jellemzőjét beállíthatjuk. - oldalak - honlap - weblap - html - pendrive - készítés - szerkesztés - weboldal - Wifi - banner
A szemetes számos jellemzőjét beállíthatjuk

Alapból pendrive-unk 10%-át állítja be magának az eszköz, de a Custom Options menüpont alatt ezt tetszésünk szerint megváltoztathatjuk, mint ahogy azt is, hogy hány nap után törölje automatikusan a már törölt állományokat. De vigyázat, ezeket azután már nem nyerhetjük vissza.

Eszme futtatás a pendrive használatáról

Ma már sokan használnak pendrive-ot. Gyakorlatilag felváltotta a floppyt. Gyorasdabb, kisebb, nagyobb a kapacitása - komplett rendszerek is ráférnek. Tudta, hogy például a számlázó programot is tudja pendrive-ról futtatni? De vigyázat! Ha valaki pendrive-ot használ az alábbiakat mindenképpen fontolja meg!
Mentés
Blasius Info - IT Szótár/Pendrive/Mentés pendrive-ról. - készítés - honlap - Wifi - weblap - szerkesztés - weboldal - pendrive - html - oldalak - banner Ha elveszíti (vagy ne adj' Isten ellopják), vagy tönkre megy milyen adatokat fog elveszíteni? Megvannak máshol is? "Játsszon" el a gondolattal, hogy mi lenne, ha most az a pendrive amit használ nem lenne elérhető. Egyszerűen megszűnne. Ha kiverte a víz és lesápadt, a gyomrában furcsa nyomást érzett, vagy nagyon ideges lett, akkor fogadja meg a tanácsunkat! Javasoljuk, hogy mindenképpen készítsen másolatot időnként a pendrive-ról és lehetőleg olyan eszközre, amit nem cipel a pendrive-val együtt. Tipikus hiba, hogy a pendrive és a laptop együtt utazik. Ha eltűnnek akkor együtt tűnnek el, ez pedig az adatok szempontjából katasztrófa lehet. Ha egy másik pendrive-ra ment, akkor azt hagyja otthon, vagy a munkahelyén. Szóval valahol máshol. Annak a valószínűsége, hogy mindkét pendrive egyszerre tűnik el, vagy megy tönkre elég kicsi.
Adatvédelem
Blasius Info - IT Szótár/Pendrive/A pendrive adatvédelme. - html - banner - készítés - Wifi - pendrive - oldalak - szerkesztés - honlap - weblap - weboldal Ha illetéktelen kezébe kerül a rajta levő adatok jelentenek-e bármiféle kockázatot, támadási felületet az Ön, illetve cége részére? Több emberrel találkoztunk, aki azért használt pendrive-ot, mert bizalmas anyagokat tartott rajta. Bármikor magához veheti és bárhol rendelkezésére áll. Ha az adatok mentését már megoldotta, akkor már csak a biztonság van hátra. Ha olyan adatokat tart rajta, amelyek "közkézre" kerülése veszélyt jelenthet a cége, vagy az Ön számára (pl. a vevők teljes adatállománya, vagy az eladási árak kalkulálásának menete, vagy bármi más) akkor mindenképpen valamilyen módszerrel védje az adatokat. Erre különböző szoftverek /hardveres megoldások vannak (ujjlenyomat olvasós pendrive, titkosító szoftverek, titkosított állományok). Válassza ki a legmegfelelőbbet és HASZNÁLJA. De ne feledkezzen meg a mentésről!
Vírusvédelem
Blasius Info - IT Szótár/Pendrive/A pendrive vírus védelme. - html - weboldal - banner - készítés - pendrive - honlap - oldalak - szerkesztés - Wifi - weblap Ha több gépben is használja, akkor jó vírusközvetítő lehet. Csak úgy sitty-sutty már ott is vannak a vírusok. Mindenképpen használat ellőt (ha a pendrive más gépéhez is csatlakoztatva volt) futtasson víruskeresést és irtást. Könnyebb a pendrive-ról irtani a vírusokat, mint egy megfertőzött egész rendszerről.
Cégvezetők Vezetők figyelem!
Vigyázat a kollégáknak is lehet pendrive-juk, amivel adatokat vihetnek el a cégtől, és vírusokat hozhatnak be! Tartsa ezt szem előtt és vezessen be megfelelő szabályokat, házirendeket, melyek szükség szerint szabályozzák, tiltják, vagy bizonyos jogosultágtól teszik függővé ezeknek az eszközöknek a használatát. Sajnos több olyan céggel is találkoztunk, ahol a cég megingását, sőt csődjét egy - egy kolléga által elvitt adatokból felépülő új vállalkozás okozta. Szóval az ördög nem alszik (legalábbis nem akárkivel), úgyhogy összefoglalva:
- legyen mentése,
- vigyázzon az adataira,
- figyeljen a vírusokra,
- és legyen résen!

A pendrive, az Artisjus, meg a szürkegazdaság

Már a pendrive-ok után is kell jogdíjat fizetni, hasonlóan az üres cd-khez és dvd-khez, mivel ezekre az Artisjus felmérése szerint nagy számban másolnak jogvédett tartalmakat is. Milyen alapon fizettet velünk többet a pendrive-okért az Artisjus? Tényleg kétszer fizetünk-e a legálisan vett tartalomért, ha aztán lemásoljuk magunknak? Tényleg jobban megéri-e Szlovákiában üres cd-t venni? Magasak-e a magyar jogdíjak? Többek között ezekre kerestük a választ.
Mi az üres hordozó díj?
Nem kis felzúdulást keltett itthon az, hogy az írható cd-khez és dvd-khez hasonlóan az usb adathordozókra is kiterjed már az üres hang- és képhordozói díj. Ez annyit jelent, hogy a kép-, illetve hanghordozóként használható memóriakártyák, a pendrive-ok és usb adathordozók, illetve a hang- és filmlejátszásra alkalmas "multimédia eszközök" árába mostantól beépült egy jogdíj, melyet az Artisjus állapított meg - az Oktatási és Kulturális Minisztériummal karöltve -, és amely elvileg jogszerűvé teszi a magánmásolásokat. Az indoklás szerint így kerüljük el, hogy minden egyes saját célra készített másolathoz a jogtulajdonos engedélyét kelljen kérnünk. Az ebből befolyó pénzt az Artisjus osztja szét a zeneszerzők, előadóművészek, írók, hang- és filmfelvétel-előállítók és más jogosultak között.
Maga az üres hordozó díj a világon régóta elterjedt intézmény: Magyarországon 1983-ban vezették be, hogy az üres kép- és hanghordozók után jogdíjat kell fizetni, a magáncélú másolásokra tekintettel. Kezdetben az üres audio - és videokazettákra terjedt ki, de később az üres cd-k és dvd-k, illetve a nyomtatók is jogdíjkötelesek lettek. Az Artisjus most az adathordozók újabb csoportjára is kiterjesztette a jogdíj kötelezettséget, mivel azokkal is rögzíthető magáncélú másolat szerzői jogilag védett művekről. Az tehát egyértelmű, hogy nemzetközileg elfogadott és bejáratott jogintézményről van szó, az viszont már az egyes országokon múlik, hogy mekkora díjat állapítanak meg. Ezen a téren a magyar díjszabás sokak szerint a "mohóbbak" közé tartozik, és éppen emiatt éri a legtöbb kritika a szabályozást, mondván, hogy ez gyakorlatilag ellehetetleníti a legális cd-árusításból élő magyar kereskedőket.
Örül a szürkegazdaság
Idehaza egyre nagyobb a keletje ugyanis a szürkeimportból származó - Artisjus-matricát nem tartalmazó - írható cd-knek és dvd-knek, melyek zömét a szomszédos Szlovákiából hozzák be árusítóik. Ezt erősítette meg Polcz Péter, dvd-gyártással foglalkozó szakember is, aki szerint a jelenség annak köszönhető, hogy a szomszédos országban jóval kisebb mértékű jogdíj terheli az írható optikai lemezeket, ráadásul az nem fix összegű, hanem az adott média árának bizonyos százalékát teszi ki. Mivel az Európai Unión belül nincs vámellenőrzés, és a távolság rövidsége miatt a szállítás is könnyen megoldható, és nagy tételű rendelés esetén a vásárlók további kedvezményeket kaphatnak, komplett iparág épült a szürkeimportos lemezek értékesítésére.
Polcz egyébként úgy tudja, számos magyar kiadónál, kreatív cégnél és televíziós társaságnál is külföldről hozzák be a promóciós és belső használatra szánt írható cd-ket és dvd-ket, mivel még így is olcsóbb lesz a számla végösszege, mint ha itthon vásárolnának. Nem csak csomagtartóból árulnak egyébként ilyen lemezeket a hétvégi piacon, számos webbolt is kínál megvételre szlovák forrásból beszerzett, írható lemezeket, sok esetben pedig akár számlát is tudnak biztosítani a vásárlónak. Polcz Péter nem a lemezekre kirótt jogdíj alkalmazását, csupán annak mértékét tartja nem megfelelőnek. Az általa eltúlzottnak tartott jogdíjak alkalmazása nyomán, mint fogalmazott, az írható lemezek legális piaca padlóra került - míg a szürkeimportos eladók forgalma tízszeresére nőtt. Ez pedig azért is káros - azon túlmenően, hogy egy sor ezzel foglalkozó céget lehetetlenített el -, mert az utóbbiak sem áfát, sem pedig más típusú járulékot nem fizetnek az államnak. Ugyanakkor szerinte ez a szisztéma csak akkor működhet jól egy országban, ha a térség egy másik közeli piacán nem kínálják ugyanezeket a lemezeket szignifikánsan olcsóbban, mert ez egyből beindítja a termékek vándorlását. Hasonló okokból bírálják a magyar szabályozást a világ legnagyobb IT vállalata, a HP honlapján is, ahol az alábbi megállapítás olvasható: "A szerzői jogdíjak egyenlőtlensége miatt Európában a szürkegazdaság felé tolódott el az üres cd árusítás súlypontja: Magyarországon, Franciaországban és Olaszországban az üres cd-k 70 százalékát szürkeimportból szerzik be, hogy kikerüljék a kiemelkedően magas jogdíjakat. Mindez pedig a kormányok áfa bevételeit csökkenti."
Az Artisjus nem bagatellizál
Megkérdezték minderről az Artisjus jogi főosztályának vezetőjét, dr. Tóth Péter Benjámint is. "Elsőként fontos megjegyezni, hogy Európa majd minden államában létezik az üres hordozó díj intézménye" - mondta Tóth. "Van azonban néhány olyan ország, ahol a jogalkotó annyira bekorlátozza ezeket a díjigényeket, hogy azok a kompenzációs funkciójukat nem is képesek betölteni. Ilyen sajnos Szlovákia is, és ez ellen a szlovákiai szerzői érdekképviseleti szervek is rendszeresen, évek óta tiltakoznak. Tudunk arról, hogy nem elhanyagolható a külföldről történő vásárlás, és nem is bagatellizáljuk el ezt a kérdést" - folytatta az Artisjus jogi főosztályának vezetője. "Törekszünk arra, hogy a hordozók túlnyomó részét a fogyasztók ésszerű áron belföldi forrásokból is beszerezhessék, és ez adataink szerint sikerül is. De nem várható el a magyar szerzői jogosultaktól, hogy olyan szintre vigyék le a díjak szintjét, ahol azok beszedése már többe kerülne, mint maga a beszedett összeg - csak azért, mert egy másik ország szabályozása az EU irányelveivel ellentétesen korlátozza a szerzők jogait. Az EU-n belüli díjkülönbségekkel egyébként az Európai Bizottság mellett létrehozott munkacsoport folyamatosan foglalkozik; céljuk egyáltalán nem az ilyen díjak megszüntetése, hanem olyan harmonizáció bevezetése, ami az ilyen kerülőutakat legalább részben megszüntetné" - tette még hozzá az elmondottakhoz dr. Tóth Péter Benjámin. Az Európai Unió tagállamai közül egyébként Nagy-Britannia, Ciprus, Írország, Luxemburg és Málta kivételével mindenhol bevezették az üres hordozó díjat. A kivételt jelentő országok közül az első háromban sokkal szigorúbb a szerzői jogi törvény a magánmásolásokkal szemben, az utóbbi kettőben viszont nincs is ilyen szabályozás. Itt is megfigyelhetők azonban a magyarországihoz hasonló folyamatok, mint például az, hogy Luxemburgba is igen sokan járnak át üres cd-kért, dvd-kért a szomszédos Németországból vagy Franciaországból. Az üres hordozó díjjal szembeni kritika még, hogy ugyanúgy vonatkozik azokra is, akik mondjuk egy jogtisztán vásárolt cd-ről másolnak számokat az mp3 -lejátszójukra, vagy jogszerűen letöltött zeneszámot írnak ki cd-re, hiszen az üres cd árába és az mp3 -lejátszóéba be van építve a jogdíj. A szerzői joghoz értők erre azt mondják, hogy tévedésben van, aki azt gondolja, hogy egy track letöltésével vagy egy cd megvásárlásával a művet meg is szerezte teljes egészében: ugyanis csak bizonyos fajta felhasználásra kapott engedélyt. Éppen ezért a fenti esetekben két különböző felhasználásért fizet, tehát nincs szó arról az indoklás szerint, hogy kétszer fizetne ugyanazért.
Máshol is fizetnek már a pendrive után
Az usb adathordozók jogdíjkötelessé tétele több európai országban is téma volt már az elmúlt években, és e tekintetben az Artisjusnak sikerült is beelőznie néhány nagy országot. A németeknél még csak egyeztetés alatt van a téma (bár a németországi üreshordozó jogdíjak hagyományosan alacsonyabbak, ez a tervek szerint kisebb lesz a magyarnál), Hollandiában az igazságügy-miniszter söpörte le az asztalról a pendrive-okra vonatkozó kezdeményezést (legalábbis ideiglenesen), míg azokban az országokban, ahol már bevezették (például Franciaországban), komoly viták kísérték a javaslatokat. Nálunk is, akárcsak külföldön, elsősorban a számítástechnikai alkatrészeket áruló kereskedők tiltakoztak, a javaslat, illetve bizonyos elemei ellen. Az IT Business magazinban megszólalt az egyik legjelentősebb itthoni kereskedés, a Hama Kft. ügyvezetője, aki szerint a pendrive-ok után fizetendő jogdíj mértéke "az eszköz fogyasztói árához mérten magas": egy négy gigabájtos pendrive esetében 480 forint a jogdíj, míg a fogyasztói ár jellemzően 3000 forint. Az ő általa felhozott példa szerint ugyanekkora adathordozóra Csehországban mindössze 70 forint a jogdíj (a cseh közös jogkezelők amúgy is kevesebb üres hordozó jogdíjat szednek be mondjuk a magyaroknál). Arra a kérdésre, hogy az Artisjus miként szabta meg a díjakat, Tóth Péter Benjámin az alábbiakat válaszolta: "Az Artisjus minden évben két fontos körrel egyezteti az új díjközleményt: egyrészt a többi közös jogkezelővel, hiszen az Artisjus csak beszedi ezt a díjat, de valójában ez közös díjigénye a zenei és irodalmi szerzők mellett az előadóművészeknek, a hangfelvétel előállítóknak, filmelőállítóknak, vizuális alkotóművészeknek és filmes alkotóknak; másrészt az üres hordozók kereskedőivel, importőreivel. A pendrive-ok esetében mindkét körben egyetértést sikerült elérnünk, így nyújtottuk be a díjközleményeket az Oktatási és Kulturális Minisztériumhoz jóváhagyásra." Tóth Péter Benjámin szerint az Artisjus a díjak megállapítása során többféle módszert alkalmaz: "Az egyik legfontosabb faktor éppen a piac teherbíró képessége. Emellett természetesen figyelembe vesszük, hogy a felmérések alapján milyen típusú hordozóra milyen tartalmakat másolnak az emberek, és természetesen a hordozók újraírható természete vagy éppen tárolókapacitása is befolyásolja a díjmértéket." Azokat az észrevételeket, mely szerint túlzottan magasak lennének a magyar díjtételek, a főosztályvezető nem osztja: "Ha az Artisjus által alkalmazott üres hordozó díjakat figyeljük, azok az európai 'mezőny' átlagához igazodnak, egyáltalán nem túlzottan magasak. A pendrive-ok esetén adataink szerint jelenleg a forgalom 82 százalékát a legfeljebb 1-2-4 GB-os hordozók teszik ki, amelyekre 100-200-400 Ft a fizetendő díj."

E-mail | Online | PPS Világ | Szolgáltatásaink | Modem | Driver | Microsoft (MS) | Kapcsolat | Router | Referenciák | Weboldal Ajánlása | Magunkról | Internet | Windows | Facebook Borítóképek