2021 szeptember. 21. kedd, Máté, Mirella napja van

FŐOLDAL / IT SZÓTÁR / TRANSMITTER

Mi is azaz fm transmitter? Blasius Info - IT Szótár/Transmitter/FM transmiterek. - weboldal - weblap - honlap - banner - oldalak - pendrive - szerkesztés - html - Wifi - készítés
Az fm transmitter tulajdonképpen egy közvetítő az autórádió és egy hanghordozó között. Utóbbi lehet mp3lejátszó, pendrive, vagy akár memóriakártya, vagy mobiltelefon is. Az fm transmitter egy fm sugárzó / rádiójel adó, amely rádióhullámon továbbítja a jelet az autórádiónak, de hatósugara nem olyan óriási, mint egy nagy teljesítményű jeladónak -, amelyekkel rádióadásokat lehet közvetíteni -, inkább méterekben mérhető a hatótávolsága. (Nem tévesztendő össze a nagy teljesítményű rádió jeladó berendezésekkel, amelyeket kalózrádiók használnak!)
Mire való az fm transmitter?
A transmitter segítségével az autórádión keresztül hallgathatjuk a rákötött lejátszókon, vagy a pendrive-on lévő zenéket, ez különösen akkor hasznos, ha nincs az autósmagnónknak audió bemenete. Továbbá hangkártyával is kompatibilis!
Az fm transmitter működtetéséhez csak egy szivargyújtó és egy autórádió kell.
A transmittert a szivargyújtóba dugva már be is kapcsoltuk. (Léteznek elemes változatok is sőt olyanok is, amelyek USB-n összekötve a zenelejátszóról veszik az áramot.) Ha összekötjük például egy mp3 lejátszóval, az már továbbítja is a jelet egy bizonyos frekvencián. Ezt a frekvenciát (hullámhosszt) kell megkeresni az autó tuneren és már megy is a zene, mint, ha csak a rádiót hallgatnánk.
Az audióeszköz audió kimenetére csatlakoztatva a kimenetet gyakorlatilag FM rádiójeladóvá változtatja, amely jeleit autós vagy hordozható rádiók egyaránt fogják.
Az fm transmitterek általában 76.0 - 108.0 MHz között képesek jelet sugározni, jellemzően 9-10 méterig (extrém esetben messzebb is). (Egyes készülékek alacsonyabb frekvencia tartományra, illetve kisebb hatósugárra vannak korlátozva.)
A legtöbb ma kapható eszköz átlagosan maximum kilencméteres hatótávolsággal rendelkezik, a nagyobb teljesítményű jeladók megfelelő körülmények között azonban akár huszonkét méterre is képesek jelet sugározni bármilyen FM frekvencián 76.0 - 108.0MHz között (87.9 - 107.9MHz az USA-ban). Néhány olcsóbb transmitter fizikailag korlátozva van az Amerikában oktatási - nem kereskedelmi - célokra fenntartott 87.7 - 91.9MHz-es tartományra, esetleg más kisebb sávtartományra.

Blasius Info - IT Szótár/Transmitter/FM transmiterek. - pendrive - honlap - oldalak - weboldal - weblap - szerkesztés - banner - html - Wifi - készítés

Esetleges problémák:
Ha városban közlekedünk, a sok rádiójel miatt zavarosabbá válhat a jel, így a sugárzott zene is "zajosabb" lehet. Az újabb fm transmitterekben már van beépített hangszint szabályzó, amely kiküszöböli ezt a problémát.
A viszonylag gyenge kimenet miatt elofodulhat, hogy nagyvárosokban a rengeteg rádiójel miatt zavarossá válik az adás-vétel. Ennek oka, hogy az erősebb FM jelek egyszerűen átfednek egy szomszédos frekvenciába, ezzel használhatatlanná téve azt a transmitter számára. Ilyenkor általában az autónk antennájának eltávolítása megoldja a problémát.
A másik gyakori eset azoknál a transmittereknél fordul elő, amelyek nem a fejhallgató-kimeneten keresztül csatlakoznak. Ezesetben a hangerő sokszor szabályozhatatlan és zavaró hanghatásokat is produkálhat. Elméletileg az eszköz képes automatikusan megoldani ezt a zavart, egy beépített hangszintszabályozóval, vagy az audiószabályozó áramkör segítségével, de ezek a plusz szolgáltatások egyelőre kevés transmitterben találhatók meg. Blasius Info - IT Szótár/Transmitter/FM transmiterek. - html - weblap - oldalak - Wifi - honlap - banner - weboldal - pendrive - készítés - szerkesztés
Magyarországon a Nemzeti Hírközlési Hatóság felel a frekvenciagazdálkodásért. Jogszabályok írják elő, hogy ki és mit sugározhat és azt is, hogy hol. Csupán két frekvenciatartományt lehet engedély nélkül használni. Az első a 26 960-27 410 kHz 40 csatornája, a második tartomány a 446,0-446,1 MHz. Jogszabály írja elő azt is, hogy mekkora teljesítményű lehet a transmitter. (Nagy Britanniában engedély nélkül egyáltalán nem használhatóak az fm transmitterek.)XP | Office | Főoldal | Modem | Router | Online | Webáruház | Windows | USB | Bit | E-mail | Szolgáltatásaink | E-mail | Magunkról | Pendrive